Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Přichází doba AI PC a výrobci procesorů se předhání v tom, který procesor nabídne vyšší výkon pro úlohy umělé inteligence. Nová řada Intel Lunar Lake by měla dosahovat kombinovaně až 100 TOPS.
Bison (877) | 11.4.202413:57
Namiesto 100Tops by bolo vhodné mať 100 tipov SW ktoré využijú NPU zmysluplne, Intel to robí presne naopak, kúp si NPU a ono to už nejako bude fungovať, je to nový HW ktorý poslúži hlavne na špehovanie, ideálne by bolo ak by sa vyrábali verzie CPU bez NPU, zbytočne to predraží PC. Masové nasadenie AI je znak demencie súčasnej civilizácie.
Odpovědět1  1
Pavel Matějka (1648) | 11.4.202410:24
Plány Intelu jsou vždycky zajímavé. Ještě zajímavější by bylo, kdyby je někdy splnil.
Odpovědět3  0
eMKejx (108) | 11.4.202410:10
ktovie ako na tom bude so stabilitou a vyuzitim grafickej pamati. drzme intelu palce
Odpovědět0  0
Don Q (342) | 11.4.20249:33
"Umělá inteligence­" je marketingový blábol. Do značné míry zbytečný balast.
Odpovědět1  1
odb (541) | 11.4.20248:44
Zaujima ma vyuzitie toho vykonu.

Aktualne si neviem predstavit jeho zmysluplne vyuzitie.
Odpovědět1  1
blackie333 (12) | 11.4.20249:26
To malokto... mozno casom lokalne rozpoznavanie hlasu, ale na nase jazykove verzie si este pockame.
Nedavno som niekde cital, ze AI vam pomoze z fotografii vymazat vasho EX­-partnera...tak na to sme vsetci cakali :D
Mam z toho pocit:
tu mate nahypovanu novu technologiu, zatial netusime, na co ju mozete zmysluplne vyuzivat, ale
vieme, ze by ste si PC bez nej nekupili...
Nakoniec to mozno dopadne, ze sa tym budu bavit deti podobne ako dnes u mobilov, ze vo videu si nasadia hlavu nejakej ­"celebrity­".
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (4972) | 11.4.202410:28
Má to několik různých způsobů využití, namátkou v rychlosti třeba tyto:

akcelerace asistentů, které nemusí běžet na cloudu ­(tzn. bez zpoždění, než se to musí poslat na cloud, tam zpracovat a pak poslat zpět­) ­- ideální pro hlasové ovládání, rozpoznávání hlasu ­(psaní dokumentů diktováním,...­), výuka jazyků
akcelerace AI algoritmů, které nyní běží na GPU, např. vynikající pro fotografy a kameramany ­(např. AI odšumování, super rozlišení,...­). Např. si člověk nemusí kupovat RTX 4070 za šílené peníze, když mu tutéž akceleraci AI algoritmů udělá NPU v procesoru v podstatě bez příplatku.
Odpovědět2  0
blackie333 (12) | 11.4.202413:28
OK, som v tomto trocha skeptik, ale nie ignorant.
Nejaky cas som experimentoval s lokalnym rozpoznavanim hlasu v HomeAssistant­-e a viem, ze budovanie niecoho spolahliveho na lokalnom systeme ma svoje uskalia, napr. potrebny vykom a s tym suvisiacu spotrebu el. energie...
Na amaterske videa a fotky budu ludom vyhovovat skor cloud riesenia s vyssim vykonom bez nutnosti lokalnej instalacie. A profikom integrovane NPU nemusi vykonom stacit...

Som zvedavy, kolko si pockame, kym dosiahneme stav ­"it just works­" a bude to sucasne energeticky efektivne.
A ruku na srdce, kolko % z nas skutocne taketo lokalne AI doma potrebuje­/zmysluplne vyuzije?
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4972) | 11.4.202413:39
"ma svoje uskalia, napr. potrebny vykom a s tym suvisiacu spotrebu el. energie... ­"

No ale toto přece řeší právě to integrované NPU, které pro AI přináší vysoký výkon při nižší spotřebě ve srovnání s GPU.

"Na amaterske videa a fotky budu ludom vyhovovat skor cloud riesenia s vyssim vykonom bez nutnosti lokalnej instalacie.­"

Tak s tím nemůžu moc souhlasit. To budete uploadovat na internet třeba 50MB RAW, tam to upravovat, a pak ho stahovat zpátky místo toho, abyste to upravil lokálně na PC?

"A ruku na srdce, kolko % z nas skutocne taketo lokalne AI doma potrebuje​­/zmysluplne vyuzije?­"

Jako u každé nové technologie, staromilci to chtít moc nebudou, protože už jsou na něco zvyklí a nové věci nechápou. Mladá generace na tom odkojená si bez toho nebude zvládat představit život.
Odpovědět1  0
odb (541) | 12.4.20249:37
Asistenti mi nepridu ako zmysluplne vyuzitie. Kolko ludi ich pouziva? Tie ulohy, co si napisal su specificka vec. V PC­/notebooku kludne ako extra chip pre tych, co to planuju vyuzit
To iste pri akceleracii algoritmov.
Zdaleka nie kazdy fotgorafuje a nataca videa aby to masovo potreboval. Ti, co to potrebuju si kupia namiesto RTX 4070 akcelerator.
Bezny clovek nama co rozmune akcelerovat ale daju to v podstate vsetkym. Priplatok tam je, len sa rozdeli medzi vsetkych. Tak ten kameraman nezaplati za akcelerator niekolko stoviek ale ja mu nan prispejem par eurami.

Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4972) | 12.4.202415:41
"Asistenti mi nepridu ako zmysluplne vyuzitie. Kolko ludi ich pouziva? ­"

Spíše kdo to ještě nepoužívá? Vždyť už jen ten ChatGPT má skoro 200 milionů uživatelů. A teď si to představte lokálně na počítači, když to rozumí takřka všemu, co tomu napíšete. Můžete tomu diktovat hlasem místo toho, abyste to psal, případně to nechat napsat kostru e­-mailu podle zadaných instrukcí, můžete to podle popisu nechat najít soubor, který nevíte, jak se jmenuje, můžete to nechat vytvořit sumarizaci dlouhého textu, abyste ho nemusel celý číst, může Vám to pomoci vytvořit rovnici do Excelu, může Vám to pomoci vytvořit čitelnější text ve Wordu a přepsat kostrbatý text, může to posloužit k lepším překladům textů do jiných jazyků, můžete to využít k běhu algoritmů ovládajících protivníky a NPC v počítačových hrách, kteří už nebudou naskriptovaní, ale mohou se např. dynamicky učit z Vašich akcí budovat lépe protiakci, může na tom běžet rozpoznávání antivirů s využitím algoritmů AI ­(už dnes to má v sobě většina antivirů­), může Vám to pomoci rychleji vyhledat fotky s hledanou osobou,...

"Bezny clovek nama co rozmune akcelerovat ale daju to v podstate vsetkym.­"

Ale má. A spoustu toho. Mladá generace začíná být na asistentech a chatbotech doslova odkojená, pro ně je to něco přirozeného. Tady se musíte ptát na to, jak to vidí dnešní 15­-20letý člověk. A use casy viz výše.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.